Az inzulin beadása - újratöltve

2016. október 28. 00:45 - Diab Herold

Alex O'Meara (ASweetLife) cikke alapján

bd-4mm_hi-2-768x513.jpgEgy új kutatás arra a következtetésre jutott, hogy van mit javítanunk az inzulin befecskendezésének a módján, a hatékonyság és a tökéletesebb diabétesz terápia érdekében. Lehet, hogy a tű hossza is fontos lehet?

"A korábbi kutatások szerint az inzulin szubkután zsírrétegbe juttatásában nincs jelentősége a tű hosszának az inzulinfelszívódás szempontjából. Azonban ha nem váltogatjuk elég rendszeresen a beadás helyét, az lipohypertrophiához, azaz a zsírszövet túlburjánzásához vezethet, ami már jelentősen mértékben negatívan befolyásolja az inzulin felszívódásának mértékét és egyenletességét."- mondja Dr. Laurence Hirsch, a Becton, Dickson, and Company (BD) Globális Gyógyászati Ügyekért felelős alelnöke a Diabétesz Gondozás üzletágban.

Ha valaki, akkor Dr. Hirsch aztán igazán tudja, hogyan befolyásolják a fecskendők a diabétesz kezelését. 59 éve 1-es típusú cukorbeteg. "Egy 25 gauge (kb. 0,5 mm) átmérőjű, 16 mm-es, köszörűkövön élesített acél tűt használtam luer csatlakozóval az üvegfecskendőre erősítve, amit 2-3 naponta ki kellett főzni, így sterilizáltuk. Amikor a BD bemutatta a műanyag, egyszer használatos fecskendőt, számomra azt jelentette, hogy végre utazhatok. Nem voltam többé a házunkhoz és a szüleimhez szögezve. Felszabadító volt."

A BD,  fecskendők, pen tűk és infúzió szettek gyártója szponzorálta a kutatást, amelyet a Mayo Clinic Proceedings szeptemberi számában publikáltak. A megállapítások egy nemzetközi konferencián születtek meg 54 országból érkezett 183 diabétesz szakember együttműködésével. Ez volt a legátfogóbb szakmai gyűlés az inzulin beadási módok vizsgálatára tűkön és infúziós szetteken keresztül. A publikációkat 42 ország 423 központjában, közel 13300 beteg által kitöltött kérdőív adataira alapozták.

A konferencia megállapításai a következők:

  • Sok cukorbeteg túl hosszú tűt használ, ami megnöveli annak a kockázatát, hogy az inzulin a bőr alatti zsírréteg helyett az izomszövetbe juthat, ahol a felszívódás kiszámíthatatlanul és túl gyorsan történhet. Így megnő a hipoglikémia és más kedvezőtlen hatások lehetősége.
  • A kérdőív-kitöltők kétharmada bőr alatti zsírcsomókba adagolta az inzulint. Ez a lipohypertrophia jelensége, és a beadás helyének nem megfelelő váltogatása ill. a váltogatás mellőzése okozza.
  • A tűk többszöri újra felhasználása is összefüggésbe hozható a lipohypertrophia kialakulásával.

"A lipohypertrophia súlyossá is válhat"- mondja Dr. Hirsch. "A zsírsejtek túlburjánzása úgy érződik, mintha szőlőfürtök lennének a bőr alatt. Egyeseknél meg is gátolhatja az inzulin felszívódását, de mindenképp csökkenti az egyenletességét. Mi, inzulin használók, pont ezt szeretnénk a leginkább elkerülni, hogy változékony legyen a felszívódása."

A megállapításokra alapozva a következő javaslatokat tette a konferencia:

  • Használjunk rövid tűket, fecskendőhöz 6 mm, penhez 4 mm körülit. Ezekkel a fájdalom is kisebb a beadásnál.
  • Váltogassuk a beadási helyeket gyakrabban a testünkön. És ne csak a testrészeket váltogassuk, hanem a testrészeken belül is a beadási helyeket.
  • Vizsgáltassuk meg orvosunkkal a beadási helyeket, és előzzük meg a zsírcsomók megjelenését.
  • Az egyszer használatos fecskendőket és pen tűket lehetőleg csak egyszer használjuk.

Többen megkérdőjelezhetőnek találják a javaslatot a tűk újbóli felhasználása ellen, hisz a BD éppen ebben érdekelt. "Igen, ezt megértem,"- mondja Dr. Hirsch, "de itt nem arról van szó, hogy egy tű gyártó cég azt mondja, vegyél több tűt. Itt hatalmas számú szakértő jutott közösen ezekre a következtetésekre óriási adathalmaz kiértékelését követően."

"Tovább fogjuk képezni az orvosokat, az ápolókat, az oktatókat és a pácienseket a friss információk alapján. Mert nem elég az, hogy elérhetők ezek az innovatív eszközök, megfelelően használni is tudni kell őket."

Alex O'Meara

36 évvel ezelőtt diagnosztizálták 1-es típusú diabétesszel. Azóta 6 maratont lefutott már, az elsőt 15 évesen, a legutóbbit néhány éve. 2006-ban sziget-sejt átültetésnek vetette alá magát, és egy időre megszűnt az inzulin függősége. Jelenleg regényent ír, egyetemen tanít, mesterképzésre jár, és az első 50 mérföldes versenyére edz.

Forrás: ASweetLife

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://diabeteszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9811838867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása