Tönkremehet az inzulin a hűtőben?

2018. december 03. 14:17 - Diab Herold

bt1-header-fridge-insulin1.jpg Egy beyondtype1.org-on megjelent cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy gyakran nem megfelelő hőmérsékleten tároljuk az inzulint a hűtőszekrényben. Egy berlini konferencián tették közzé német kutatók és egy holland cég közös vizsgálatát, melyben 16 hónapon keresztül 388 európai és amerikai cukorbeteg inzulinja mellé helyeztek speciális hőmérő szenzorokat. Ebből 400 hőmérsékleti napló született, és ebből 315 tartalmazott nem megfelelő hőmérsékleti adatokat. Azaz a felhasznált inzulinok 79%-a volt hosszabb-rövidebb ideig túl magas vagy túl alacsony hőmérsékleten tárolva.

A bontatlan inzulint 2°-8°C között tárolva tárolhatjuk minőségromlás nélkül a jelölt lejátati időig. Felbontva legfeljebb 28 napig használhatjuk 15° és 25°C között. Az ettől eltérő hőmérséklet csökkentheti az inzulin hatékonyságát, akár teljesen hatástalanná is válhat.

A részletekből kiderül, hogy meglepő módon a hűtőszekrényben tárolt, még fel nem bontott inzulinoknál a legrosszabb a helyzet, átlagosan naponta 2 óra 34 percen keresztül voltak helytelen hőmérsékleten, több hónapos tárolás esetén ennek a sokszorosával számolhatunk. A résztvevők 17%-ánál 0°C alatti hőmérsékletet is regisztráltak, ezeket az inzulinokat ki kell dobni, mert felolvasztás után sem használhatók többet.

A csökkent hatékonyságú inzulin túl magas vércukorszintet eredményez. Azonban később is veszélyes lehet, ha egy új, hibátlan inzulint kezdünk használni a hibás inzulinhoz beállított adagolással, ami hipogligémiához okoz.

A probléma az, hogy a háztartási hűtőszekrényekben rendszeresen ingadozhat a hőmérséklet, és nagy különbség lehet a tárolóhelyek között is. A legfelső polcon és a zöldségtároló fiókban is kialakulhat fagypont alatti hideg, az ajtóban levő polcokon pedig könnyen túlmelegedhet az inzulin, ha gyakran nyitogatjuk. A régebbi vagy hibásan záródó hűtőszekrényeknél fokozottan előfordulhatnak a fenti jelenségek.

A lényeg, hogy a kutatók azt javasolják, tartsuk az inzulinkészletünket egy légmentesen záródó dobozban a hűtő középső polcán. Másik javaslatuk, hogy tartsuk az inzulinokat egy külön hűtőben, amit ritkán nyitogatunk, így állandó lesz a hőmérséklet.

Nekem ezen a ponton az lett az érzésem, hogy a kutatást talán egy hűtőszekrénygyártó szponzorálta :-) De valójában az említett holland cég hasznos, okostelefonnal együttműködő hőmérője kapott csak nagyobb nyilvánosságot így. Akit érdekel, az a lenti linken az eredeti cikkben utánanézhet.

Forrás: beyondtype1.org

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://diabeteszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4314413594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása