Magasabb a koronavírus általi haláleset kockázata az 1-es típusú cukorbetegek között

2020. augusztus 24. 23:48 - Diab Herold

A mértékadó The Lancetben megjelent friss tanulmány 3 és félszer nagyobb kockázatot jelez

type-1s-at-higher-risk-for-covid-19-death-780x405.jpg

A múlt héten a The Lancet, a világ legrégebbi és legismertebb orvostudományi folyóirata publikálta azt a szakértők által lektorált tanulmányt, ami azt tanúsítja, hogy az 1-es típusú cukorbetegeknél sokkal nagyobb a koronavírus okozta elhalálozás kockázata, mint általában a lakosság többi részénél és a 2-es típusú cukorbetegeknél.

A tanulmány az angol egészségbiztosírás adatait alkalmazta, hogy megállapítsák a COVID19 vírus miatt kórházba került 1-es és 2-es típusú cukorbetegek március 1. és május 11. közötti elhalálozási arányát.

A kutatás váratlan eredményeket hozott. Az 1-es típusú cukorbetegek COVID19 általi elhalálozási esélye 3,51-szer nagyobb, mint az általános népességé. A 2-es típusú cukorbetegeknél ugyanez a halálozási arány  2,03-szoros. 

Az arányszámok valamivel kisebbek lettek, amikor a kutatók a korábban szívproblémával kezelt embereket különválasztották. Ezek után, a cukorbetegséget leszámítva egyébként egészséges 1-es típusú cukorbetegek halálozási esélye még mindig 2,86-szor magasabb volt, mint a nem cukorbeteg embereké.

Ugyan ehhez a magas halálozási arányhoz több tényező is hozzájárulhat, az új kutatási eredmény tanulsága világos:

Az 1-es típusú cukorbetegeknek – még a szövődmények nélkülieknek is – nagyobb kockázattal kell számolniuk, és még fokozottabban kell védekezniük a koronavírus-fertőzéstől.

 

 Forrás: Insulin Nation

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://diabeteszhirugynokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8816172632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása